شرکت خودرو سازی بی ام و (BMW) یکی از شرکتهای خودروسازی آلمانی میباشد که در سال 1916 توسط فرانتس یوزف پوپ تاسیس گردید.
تعمیرگاه تویولند در این مقاله سعی دارد شما را با یکی از اجزای مهم خودرو یعنی گیربکس آن آشنا کند.
گیربکس اتوماتیک بی ام وچیست؟
سیستم انتقال قدرت از موتور به چرخ ها ، گیربکس نامیده میشود که بعد از موتور از مهمترین اجزای خورو بشمار میرود. گیربکس خودرو دارای وظایف گوناگونی میباشد که در ادامه به چند مورد از آن اشاره میکنیم :
کنترل سرعت خودرو : در سرازیری ها ممکن است سرعت خودرو از کنترل خارج گردد در چنین مواقعی گیربکس کمک میکند که راننده کنترل ماشین را در دست بگیرد.
کار کردن موتور و در عین حال حرکت نکردن خودرو : درمواقعی ممکن است موتور خودرو کار کند ولی عمل حرکت کردن اتفاق نیفتد در چنین مواردی گیربکس نیروی موتور را به چرخ ها منتقل کرده که سبب حرکت خودرو میگردد.
امکان حرکت معکوس : گیربکس امکان حرکت معکوس و کنترل حرکت خودرو به جلو و عقب را فراهم میکند.
تهران، تهرانپارس، خ هنگام، بالاتر از چهارراه استقلال، پلاک ۶۳۹/۲
انواع گیربکس بی ام و
گیربکس بی ام و تنوع بسیاری دارد که در اینجا به معرفی چند نمونه از آن میپردازیم :
گیربکس دو کلاچه ( DCT ) : گیربکس دو کلاچه یکی از انواع گیربکس های اتوماتیک میباشد که دارای دو کلاچ بوده که هر کلاچ در این سیستم به دنده های زوج و فرد متصل است. به این نوع گیربکس ، گیربکس نیمه اتوماتیک نیز گفته میشود زیرا در اکثر آنها امکان تعویض دنده ی دستی بدون استفاده از کلاچ هم وجود دارد.
گیربکس اتوماتیک ( DSG ) : این نوع گیربکس نیز دو کلاچه میباشد و نحوه ی عملکرد آن به این صورت است که کلاچ اول را رها کرده و کلاچ دوم را برای تعویض دنده بکار میگیرد و یکی از نکات قابل توجه این نوع گیربکس ، مصرف بهینه سوخت توسط آن میباشد.
گیربکس اتوماتیک تیپ ترونیک ( TIPTRONIC ) : این نوع گیربکس نیز از انواع گیربکس های اتوماتیک بشمار می رود که همانند سایر گیربکس های اتوماتیک از مبدل گشتاور استفاده میکند و ویژگی حائز اهمیت آن ، این است که به راننده امکان تغییر وضعیت دنده را میدهد.
روغن گیربکس مایعی لغزنده است که قطعات داخل گیربکس را روان کرده و مانع از ایجاد اصطکاک میان آنها میشود. روغن گیربکس باید به صورت دوره ای و منظم تعویض گردد و در صورتی که در زمان مقرر این روغن را تعویض نکنید مشکلاتی از جمله بالا رفتن حرارت گیربکس ، آلوده شدن روغن و در پی آن استهلاک قطعات گیربکس و… را به همراه دارد.
زمان تعویض روغن گیربکس هر خودرویی داخل دفترچه راهنمای آن ذکر شده است اما معمولا به ازای هر 60 هزار کیلوتر حرکت ، روغن باید تعویض گردد.
روغن گیربکس باید از کیفیت و مرغوبیت بالایی برخوردار باشد تا به گیربکس آسیب وارد نکند.
ویژگی های روغن گیربکس مناسب:
یکی از مهمترین ویژگی های روغن گیربکس مناسب ، خاصیت گرانروی یا همان سیال بودن آن است ، روغن گیربکس باید به اندازه کافی سیال باشد تا توانایی لازم برای گردش را داشته باشد و بتواند در شرایطی مانند فشاربالا و یا حرارت زیاد به خوبی عمل کند.
روغن گیربکس باید از لحاظ شیمیایی از مقاومت بالایی برخوردار باشد تا در برابر اکسید و یا سفت شدن پایدار باشد.
پایداری در برابر کف کردن و تشکیل حباب نیز از ویژگی های یک روغن گیربکس مناسب بشمار میرود زیرا تشکیل حباب و یا کف کردن روغن گیربکس سبب میگردد لایه ی مناسبی از روغن بر روی دنده ها و چرخ دنده ها قرار نگیرد.
نیروی گریز از مرکز در سرعت های بالا ممکن است موجب هدر رفتن روغن شود پس چسبندگی روغن نیز یکی از مواردی است که باید به آن توجه نمود.
تعمیر گیربکس اتوماتیک بی ام و در حالت تقه زدن گیربکس اتوماتیک
شاید شما هم با مشکل تقه زدن گیربکس مواجه شده باشید در ادامه با ما همراه باشید تا اطلاعات مختصری از تقه زدن گیربکس اتوماتیک در اختیار شما قرار دهیم.
یکی از مهمترین دلایلی که سبب تقه زدن گیربکس میگردد ، رانندگی به شیوه ی نامناسب است. هنگامی که راننده در تغییر وضعیت دنده و یا تغییر سرعت به صورت ناگهانی عمل کند سبب وارد شدن فشار به گیربکس میگردد که تقه زدن آن را به همراه دارد.
از جمله موارد دیگری که سبب تقه زدن گیربکس میشود میتوان به خرابی شیر رادیاتور گیربکس اشاره کرد ، گیربکس های اتوماتیک نباید تحت تاثیر دمای بالا قرار گیرند زیرا دمای بالا در گیربکس سبب ذوب شدن قطعات داخل آن میگردد به همین دلیل در گیربکس از یک سیستم خنک کننده استفاده میشود ، که توسط شیر رادیاتور کنترل میگردد.
خرابی سوپاپها عامل دیگر تقه زدن گیربکس اتوماتیک میباشد ، هنگامی که سوپاپهای جعبه دنده به درستی عمل نکنند عمل روانسازی گیربکس دچار اختلال میگردد که همین امر به مرور زمان باعث تقه زدن گیربکس میشود.
چه عواملی باعث خرابی گیربکس اتوماتیک بی ام و میگردد؟
خرابی گیربکس اتوماتیک دلایل گوناگونی میتواند داشته باشد. با رعایت نکات زیر عمر مفید گیربکس اتوماتیک بی ام و را افزایش دهید :
سرویس های دوره ای را فراموش نکنید.
تا زمانی که به طور کامل توقف نکرده اید حالتp (پارک) را فعال نکنید.
در سرازیری ها از حرکت با دنده خلاص خودداری کنید.
هنگامی که خودرو را در حالت خلاص و پای شما روی پدال گاز است حالت D ( Drive ) را انتخاب نکنید.
علائم خرابی گیربکس اتوماتیک بی ام و
علائم و نشانه هایی که از خرابی گیربکس اتوماتیک بی ام و خبر میدهند عبارتند از:
نشت مایع در زیر خودرو
سروصدای های عجیب هنگام تغییر وضعیت دنده
کند شدن عملکرد گیربکس در هنگام تعویض دنده
بکسواد کردن کلاچ
لرزش و تکان های غیر عادی خودرو
در صورت مواجه با هر کدام از علائم و نشانه های فوق ، در سریع ترین زمان ممکن به تعمیرگاه مراجعه کنید.
تعمیرگاه تویولند در این صفحه سعی نمود نکاتی در رابطه با تعمیر گیربکس اتوماتیک بی ام و را به شما عزیزان عرضه دهد. هدف از ایجاد این مقاله ، کمک به آسایش و راحتی شما در سفر میباشد. در صورت بروز هرگونه مشکل در نحوه ی عملکرد خودروی برند BMW خود میتوانید به تعمیرگاه ما مراجعه میفرمایید و از خدمات حرفه ای همچون تعمیر گیربکس اتوماتیک بی ام و برخوردار شوید.